ПРОБЛЕМИ
 
ЕКЗЕМИ - ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ФАКТОРИ. ОСНОВНИ ФОРМИ.
МЕРКИ, БЛАГОПРИЯТСТВАЩИ ПРАВИЛНОТО ЛЕЧЕНИЕ.

       Екземата е нервно - възпалителна, инфекциозна реакция на кожата -  алергия от втори тип, тъй като след червенината с повишена температура, винаги започва сърбеж с усилено - ускоряващи се  структурни изменения под различна форма - мехури, цепки, струпеи, наслоявания,огрубяване, надебеляване, излющване. Обривните единици са с периферия, която не спира развитието си в ширина и дълбочина на кожата.
       Всички екземи са провокирани от външен дразнител (алерген) т.е. явяват се в зоната  на контакта, при неблагоприятна вътрешна среда за организма:
 • Неправилно хранене (хранителна алергия, хранително натравяне)
 • Стомашно-чревен проблем (неусвояване на храната)
 • Нервно-психическо разстройство (силен стрес)
 • Натрупан имунодифицит от физическа преумора и изтощение (недостатъчно време за сън и почивка)
 • Генетично обусловена свръхчувствителност към предмети от външната среда - контактни алергии. Също така свръхчувствителност към атмосферни влияния и замърсеност на средата.
 • Хигиенни навици (много слаба или прекалена хигиена, неподходящи сапуни и др.)
 • Алкохол, цигари, лекарствени зависимости и др. в т.ч., смукане на пръсти и предмети, мръсен слънчоглед, неизмита храна, храна която е била на открито, храна с изтекла годност.
 • Контакт с домашни животни (вируси, бактерии)
 • Гъбични инфекции (кожа, нокти, коса)
       Всичко това води до нарушения в хуморалния - лимфен, кръвен, слюнчен, жлъчен т.е. вътрешно-течностния имунитет, а от там падат способностите и на клетъчния имунитет.
От момента на превес на болестотворните бактерии  (дисбактериоза) започва клетъчна дегенерация (рушене, ерозия) в епидермалния и роговия слой. Ето защо, основните форми на екзема, са според измененията в структурата на кожата и главния причинител - алергена, който е в ролята на катализатор от външната или от вътрешно-организмовата среда, без да се подценява ролята на психичния фактор, най-вече при нерводермита, и това че почти във всички случаи е на лице и дисбактериоза - претоварване с микроорганизми в епидермалния слой, където клетъчните стени не са достатъчно добре оформени и стабилни и се явяват шупли - зони с разкъсани клетки. Клетъчния имунен отговор не е така ефективен, успява само да изтласка процеса към повърхността в зоната на роговия слой. На практика антителата от клетъчното и междуклетъчното пространство не удържат дразнителя (алергена) и бактериите. От сблъсъка шуплите се препълват с течност и мъртви клетки, оформят се ранички и язвички, които ерозират с периферия в ширина на кожата, а течността избива т.е. явява се мократа екзема. В другия случай, когато има само сухи мъртви клетки (излющване) а течността се абсорбира навътре в организма и се оформят цепки в дълбочина на кожата, говорим за суха екзема.
       Според причинителя (алергена) от външната среда: химична екзема, при нея силно токсични вещества, резултат от отлагането на киселини, по - рядко на алкалии и смесването им с потта и мазнината по кожата, драстично рушат pH баланса /виж "Биоактивните субстанции"/ и навлизат в дълбочина на кожата. Това става при контакт с метални ципове, никелирани предмети, бижута /не е изключено злато и сребро/. Също така парфюми и козметики с неизяснен произход. Течни препарати за хигиенизиране, прахове и сапуни, гумени и латексови изделия, дамаски и пластмаси, обувки, дрехи. Всички те травматизират контактната зона и се обособяват дегенеративни петна, върху които след като попаднат гноеродните бактерии - стафилококи и стрептококи, процеса се задълбочава към основните две форми на мокра и суха екзема. Микробната екзема е резултат от директна дисбактериоза от златистия стафилокок, проникващ от външната среда при ранички, протривания, малки язвички или раздразване на пъпки с неизрязани мръсни нокти и т.н. Може да се овладее бързо и то само с външни антисептични средства, при добра хигиена и въздържане от докосване с пръсти на зоната. Гъбичната екзема е в следствие от епидермофития или кандидоза, най - вече по ходилата и дланите. При липса на своевременни мерки гъбичния процес прераства в по - остра фаза на ерозия на кожата, когато кожата е разядена в най - тежките случаи до кост. Изисква сериозно внимание. Невродермитът засяга само възрастни хора и се предопределя от статуса на нервната система, която влияе пряко върху целия организъм и най - вече върху ендокринната система /жлезите с вътрешна секреция/, а от там на хормоналния баланс и имунитета. Сърбежа е на пристъпи в отделни моменти на денонощието, вечер с особена сила. Разчесването огрубява и надебелява кожата. По - късно тя се нацепва дълбоко, изсъхва и от нея се излющват тънки люспи. Освен външните средства се взимат мерки за стабилизиране на психиката, но не с тежки медикаменти /транквилизатори/, а чрез природосъобразна система от мерки и индивидуален подход. Подобряването на качеството и продължителността на съня е с особено значение. Себореята е вид гъбичка, засяга окосмените части на тялото при възрастни хора, където мастните и потните жлези в кожата са най - активни и се създават условия за гъбична инфекция. Сърбежа не е изразителен и дори липсва, но от себорейния терен постоянно се излющва пърхот. С времето, ако не се приложат необходимите марки се явяват по - груби корички, под които кожата червенее и е изтъняла и крехка. Възможни са усложнения, след вторична пиококова инфекция и преход към основните форми. При навременни мерки, външните средства са предостатъчни. Но е необходима подходяща диета с цел да се успокоят жлезите в кожата. Най - вече е необходимо набавянето на биотин - витамин "Н", който също се счита за недостатъчен при наличието на такъв проблем. Себореята е едноименна със себума - мастния секрет, който е предпоставка за размножаването на тази гъбичка. /виж "Биоактивните субстанции"/
       Когато външните атмосферни условия - влага, студ, вятър, слънце, замърсеност на въздуха са в ролята на катализатор и същевременно човешкият организъм е свръхчувствителен към тях се говори за т.н. атопична екзема /дерматит или конституционална екзема/, поради генетичната обусловеност на имунния дефицит. Счита се, че при този вид екзема изцяло ще се наблегне на вътрешно - медикаментозното въздействия с цел корекция на имунологичните несъвършенства. Кортикостероидите и антибиотиците дават резултат до момента на резистентност /привикване на организма/, а прекаляването води до астматични проблеми т.е. трансформация и разширяване на проблема в друга зона на организма. Всеки опит за лечение, чрез корекция на статуса с неприродни средства говори, че човешкият организъм се разглежда като биохимична или математическа формула, но решаването на проблема на теоретична ниво, не винаги означава възстановен орган. /виж "Кожни проблеми"/

НАЧИН НА МАЗАНЕ С БИЛКОВАТА ТЕЧНОСТ "ДЕРМАЛЕК" И МЕХЛЕМА "УНИМЕД-2"

       Билковата течност "Дермалек" и мехлема "Унимед-2" са единствено и само за външно мазане, при различните форми на екзема, като за всеки отделен случай се приготвят индивидуално. Индивидуална е и схемата за приложение, според всеки отделен случай. Двете средства са самостоятелни. Те никога не се смесват и могат да се справят по отделно и са еднакво ефикасни. Когато се ползва схема с участието на двете средства, могат да се сменят, но е задължително третираната зона да се измие с вода и сапун при всяка смяна на едното с другото средство.
 • При ползване на течността, тя се разклаща и от нея се отсипват около 50-100 гр. в чашка. От чашката се взема направо с пръсти и се мажат засегнатите зони от екзема. Когато се маже лицето, се внимава да не се стича и се пазят очите. На ден се маже по 4-5 пъти, за период от около 10 дни. Бактериалните плаки по кожата веднага повяхват и покафеняват, може леко да щипе до първите две-три  намазвания. По-късно кожата се заструпява и оформя солидна коричка, която не се чопли и не се сваля преждевременно, а се изчаква отдолу кожата да се подготви да понесе външните условия. Течността се съхранява на хладно, но не в хладилник, а на недостъпно за деца място.
 • При ползване на мехлема, се реже с чисто ножче и чисти ръце. Леко се размачква на дланта и се нанася с пръсти върху зоната която преди това е била измита от всичко друго. Намазаното с мехлем място стои на въздух поне за около 20-30 минути, за да може мехлема да се поеме спокойно от кожата. Мехлемът се маже по 4-5 пъти на ден за около 10 дни. Мехлемът се съхранява на хладно, може в хладилник.
Този начин на мазане е най - общо указание за принципната употреба на течността "Дермалек" и мехлема "Унимед-2", при всеки индивидуален случай се следва оптимална схема.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ

       Условията за поява на екзема са комплексни. Вътрешния статус на организма има базистна роля, същевременно особеностите на професионалната среда и личните навици и хигиена, храненето, също са от значение. Когато вече проблема е налице, може да се повишат имунологичните способности на организма, чрез правилно /разделно/ хранене, с което директно да се влияе на процеса - колагенеза и устойчивостта на съединителната тъкан. Ензимите са от първостепенно значение за оздравяването на кожата, когато е възпалена. За да се премине на ензимно хранене е нужна сокоизстисквачка и правилен подбор на плодове - ананас, грейпфрут, киви, лимон, папая, манго, праскови, ябълки, кайсии, смокини и банани, както и зеленчуци - краставици, домати, картофи, моркови, зеле, чесън, тиква, спанак, магданоз, копър, сурови ядки и нахути, и варени - царевица, боб, грах, леща и нелющени зърнени храни. Билкови чайове - маточина, мащерка, невен, риган, босилек, мента, подсладени с мед след като са добре изстинали. Концентрирани естествени витамини - "А, В, С, D, Е", антиоксиданти, детоксиканти и много чиста вода. Тъй като много често причинителя остава във външната жизнена среда, добре е да се вземат хигиенни мерки за намаляне концентрацията на бактерии по повърхности, подове, предмети, книги, дръжки на врати, уреди, аксесоари и др.

042/25 16 73                                                                        Бойко Бойков
088/56 44 163                                                                www.boikov.hit.bg
ЕКЗЕМИ
НАЧАЛО              ПРОДУКТИ               ЗА МЕН                КЛИЕНТИ              КОНТАКТ
Copyright 2008 - Dizain 2007
Начало t Проблеми t Екземи