ГЪБИЧКИ
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО НОКТИТЕ. ВЪНШНИ И ВЪТРЕШНИ ФАКТОРИ ЗА ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА НОКТИТЕ. РЕЗУЛТАТИ

       Болестите на ноктите - онихопатии, засягат основните два елемента от структурата на ноктите - нокътна плочка и корен.
       Гъбичките по ноктите са болест на ноктите, известна като онихомикоза. Три вида гъбички засягат нокътната плочка:
  • Епидермофитони (кожно растение) Основна среда за тях е кожата на стъпалата, запотяването и слабата хигиена. Оттам гъбичките се пренасят върху нокътната плочка. Заразата се пренася върху друг човек при употреба на чужди обувки, чорапи и др. Запарването на краката при механично наранени или по - дълбоко изрязани нокти също води до появата на тези гъбички. Накратко казано, епидермофитоните имат две хранителни среди от човешкия организъм - кожата и ноктите и се пренасят от човек на човек, пряко и косвено.
  • Трихофитони (косъмно растение). Те са сродни с първите, но за разлика от тях се зараждат не в кожата, а в косата. Способни са да унищожат косъма и след това нокътната плочка. Косвено се пренасят чрез приборите за тоалет - гребен, четка, шапка и др. Трихофитоните се пренасят върху човека и от животни - кучета, котки и други домашни животни.
  • Кандидози (дрождеподобни гъбички). Разпространяват се повсеместно върху органична материя от всякакъв характер - хора, животни, растения. Засягат целия човешки организъм и се проявят различно. Примерно, в устната кухина са като бели полипи. Попаднат ли по - навътре, в стомашно - чревния тракт или костната система, лечението е изключително затруднено. Не бива да се допуска до такава степен човек да заболее с такива гъбички, че да се застраши вътрешния организъм или да навлязат от нокъта върху костта (в този случай е нужно оперативно премахване на пръсти). Тези гъбички не търпят пренебрежение. Ако нокъта гноясва и има болка в костта на пръста се вземат незабавни мерки. Настоящата терапия е подходяща в тези случаи, стига нещата да не се оставят да стигнат етапа на безвъзвратност.
       Точният вид на гъбичките се установява чрез наблюдение под микроскоп и посяването им в различни хранителни среди. И трита вида са заразни.
       Освен гъбичните заболявания, друг аспект на онихопатията са нокътната екзема и псориазис. Те засягат другата основна структура на нокъта - нокътния корен. Основна роля за появата им, имат обективни - външни и вътрешни фактори като: студ, влага, замърсеност на средата, напредване на възрастта. Важни са и субективните външни и вътрешни фактори - стрес, депресия, алкохол, тютюнопушене, неправилно хранене. Всичко това допринася да се придобие имунен дефицит, което се отразява в цвета на нокъта - кафяв, черен, сив, зелен. Плочката блести, надебелява и загрубява. Става трудна за изрязване и враства настрани  в месото на пръста. В медицинската практика се счита, че с външни средства тези заболявания не се лекуват или, ако се излекуват ще е временно, тъй като  имунния механизъм си остава непроменен. Ето защо се назначава дълговременен вътрешен прием на силни и тежки медикаменти. Този тип химиотерапия има неблагоприятни последици за вътрешните органи. Стига се до функционални смущения на черния дроб и разрушаването му, ако предварително не е бил здрав. При деца тези медикаменти са опасни, а при възрастни са непрепоръчителни. Настоящата терапия - вертикално топене на болните нокти за определено време в билкова течност, гарантира растежа на нов нокът от основата, където е полумесеца. Тази терапия е напълно безвредна и при всички заболявания на ноктите дава очаквания резултат. Ако човек е зает през деня, може да се топи само вечер за 30-40 минути, но без да се пропуска. Най-правилно е да се топи и веднъж през деня за 30-40 минути, с което до 2 месеца се гарантира израстването на нови нокти - гладки и прозрачни т.е. напълно здрави.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ПО-ПРАВИЛНО ПРОТИЧАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО

1. Предварително може да се подобри контакта на течността с нокъта до нужната дълбочина, където са гъбичките или съответното заболяване. Накисват се краката и ръцете с болните нокти за 30 минути в гореща вода с разтворена вътре една шепа едра морска сол. След това ноктите са меки и лесни за изрязване и почистване от мъртвите клетки и се започва топене.
2. Пръстите се топят вертикално, крак по крак, ръка по ръка, до нивото на нокъта около 2 - 3 см, без кожата между пръстите да е в контакт с течността, тъй като се случва да се засуши и напука. В тези случаи се спира топенето за 2 - 3 дена. Измива се добре кожата на пръстите и се маже с мехлема по 3 - 4 пъти дневно. След намазване кожата да е на въздух за да се поеме мехлема. Когато кожата се възстанови, топенето продължава.
3. Ако не е нужно спиране на топенето, мехлема се ползва по - късно. Той също лекува  и премахва гъбички и в много случаи се оказва достатъчен. Когато новите нокти са налице се мажат с него за да са предпазени, по - бързо да растат и да са меки при изрязване за да не врастват. След баня и изрязване се слага мехлем цялостно върху ноктите и кожата на пръстите.
4. Контакта на въздуха с ноктите и кожата е от изключително значение. Това се постига като се носят широки обувки от естествена кожа с памучни чорапи. След носене обувки, маратонки и др. се оставят на въздух да се проветряват, не се затварят влажни в шкафче или закрито помещение. Миризмата е показателна за началото на гъбичен процес.

042/25 16 73                                                                        Бойко Бойков
088/56 44 163                                                                www.boikov.hit.bg
НАЧАЛО              ПРОДУКТИ               ЗА МЕН                КЛИЕНТИ              КОНТАКТ
Copyright 2008 - Dizain 2007
Начало t Проблеми t Гъбички
 
ПРОБЛЕМИ