ХЕМОРОИДИ
ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДАЛНИ ВЪЗЛИ /ХЕМОРОИДИ/ С МЕХЛЕМ "УНИМЕД-1". НЯКОИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ

       Хемороидален възел. Кръвоснабдяването на дебелото черво е част от системата на големия кръг на кръвообращение, чрез който се кръвоснабдяват всички вътрешни органи и системи. В зоната на аналния канал /това е ануса - крайния отвор на дебелото черво, състои се от вътрешен и външен сфинктер, който завършва с анален пръстен/, има няколко нервно - съдови снопа, където артериалната кръв преминава във венозна. Всяко едно разширение на тези нервно - съдови снопчета, придружено с болка, кървене, възпаление с уедряване и набиране на кръв се определя като хемороидален възел - хемороид. Това състояние се счита за съдова болест на кръвоснабдяването в края на дебелото черво и е следствие на варикозно разширение получено по различни причини. Тъй като изследването на кръвта която изтича от хемороидите показва, че е артериална, за важна предпоставка се смята генетиката на съдовата тъкан на отделния човек. Статистиката показва, че повече от 10% от населението, след определена възраст има такъв проблем.

       Лечението е задължително по ред причини, една от които е затруднената дефекация /изхождане/, особено при констипация /запек/, когато е изключително затруднен физиологичния процес. Хемороидите се делят на външни, вътрешни и смесени с няколко етапа на развитие. Основните оплаквания са болка, кървене, сърбеж. В много случаи кървенето не е съпроводено с болка и е в края на изхождането, което е признак за вътрешни хемороиди.

       При силно възпаление се изпада в криза която държи хемороидите твърди, изпъкнали, силно болезнени, податливи към инфектиране и вторични кожни усложнения - екземи, гъбички, пруритус. Ако не се вземат съответните мерки кризата е дълга и изтощителна, човек не може да седне или да ходи и вдига температура до 38°С.

ЛЕЧЕНИЕ С МЕХЛЕМА "УНИМЕД-1"

В случай на криза, когато положението е нетърпимо се взимат следните мерки:

  • Купувате 1 кубче прясна мая за хляб от хранителен магазин. В отделна кутийка с чисти ръце размесвате маята с парче мехлем "Унимед-1". Мехлема се отрязва с чисто ножче и е на половината от маята, т.е. съотношение 2:1 мая - мехлем. Добавяте малко паста за зъби /каквато и да е/, колкото за едно измиване на зъби. Размесва се добре и се оставя за 1час в хладилник.
  • След 1 час гребвате от сместа с лъжица за супа /непълна/ и разнасяте върху парче марля /тензух или хасе/. Така намазаното парче марля се лепва на ануса. Може преди това директно да намажете със сместа, направо с пръсти, и тогава да залепите намазаната марля. Обува се плътно бельо, за да може марлята да стои фиксирана за 8 часа.
  • След 8 часа се прави нова марля и се лепва и т.н., процедурата се повтаря през 8 часа за около 5-6 дена се спира възпалението и кризата е овладяна. Продължава се с мазане на мехлема "Унимед - 1" по рутинния. начин.

Рутинния начин на мазане при наличие на хемороиди, които не са в остра криза, но е наложително лечение, е следния:

  • Сутрин след изхождане се измивате добре с вода и сапун и се подсушавате. С чисто ножче и чисти ръце си отрязвате парче мехлем, не много голямо и го размачквате леко на дланта да омекне. Маже се направо с пръсти, обилно отвътре и отвън на аналния пръстен.
  • Може допълнително да си отрежете едно съвсем малко парченце мехлем и без да го размачквате директно да се напъха, с цел само да достигне и да се разтопи в зоната където се явяват вътрешните хемороиди. След тази процедура е добре да се стои прав за 10 - 15 минути без бельо, на въздух, за да може мехлема да се поеме по - лесно и да не се върне обратно, т.е. да се усвои от кожата на хемороидите. Това мазане с "Унимед- 1" се прави 1 или 2 пъти на ден сутрин и вечер, винаги след изхождане и след баня.
  • Изразходва се едната кутийка без прекъсване за около месец и се постига ефекта на успокояване,смаляване и прибиране на хемороидите.

Мехлема се съхранява в хладилник и е годен с години, стига да се взима чрез отрязване с чисто ножче.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ

       Както беше отбелязано генетиката на съдовата тъкан на съответния човек е предпоставка за образуването на хемороиди и при наличие на още фактори свързани с начина на хранене /суха, лютива, пържена храна/, тютюнопушене, алкохол, механичен натиск /придвижване с велосипед/, слаба хигиена поради трудов режим, когато се седи с часове на едно място, хроничен запек, физически и психически пренатоварвания се дава тласък за развитие на заболяването. Редица болести на кръвта и нарушения в процеса на кръвосъсирване също са от значение .Върху състава и качеството на кръвта / вискозитет/ и правилното кръвосъсирване може да се повлияе чрез пиенето на билкови отвари. Билките приготвени като обикновен чай за пиене облекчават работата на черният дроб, дезинфекцират и прочистват дебелото черво. Най подходящи са - лайка, невен, босилек, камшик, мента, коприва, живовляк, смрадлика,бял равнец, люцерна. Полезни са зеленчуковите сокове от моркови, магданоз, целина, ряпа, цвекло и спанак. Храни- прясно сирене, извара, суроватка, картофи, ориз, риба, черен или типов хляб, сусамов тахан, ленено и фъстъчено масло, краве масло, сметана, банани, сливи. Много вода и плодови натурални сокове. Хранителните добавки с микроелемента магнезий (Mg) и витамин "С" спомагат перисталтиката, отпускат правото черво и облекчават изхождането.
       Предлаганата билкова смес облекчава работата на черния дроб и дезинфекцира дебелото черво. Приготвя се като обикновен чай за пиене. В един литър вряща вода се слагат три равни супени лъжици от билката и се изключва котлона. След два часа течността се прецежда и се добавя мед или захар. Пие се по 100 грама пред храна. Може да се съхранява в хладилник до три дни.

042/25 16 73                                                                        Бойко Бойков
088/56 44 163                                                                www.boikov.hit.bg
 
НАЧАЛО              ПРОДУКТИ               ЗА МЕН                КЛИЕНТИ              КОНТАКТ
Copyright 2008 - Dizain 2007
Начало t Проблеми t Хемороиди
 
ПРОБЛЕМИ