ВАРИКОЗНИ ЯЗВИ
УКАЗАНИЕ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕХЛЕМА "УНИМЕД-4"
ПРИ ЗАТВАРЯНЕ НА ВАРИКОЗНИ ЯЗВИ

       Варикозни язви е общо название за всички артериално - венозни рани на подбедрицата /зоната под коляното/. Най - рано проблема се явява като синьо - виолетово петно - разлив, или още по - точно инфаркт на кожата. Това става когато най - тънките кръвоносни съдове в кожата - вариците, се пукат и пръскат и в зоната на разлива се задържа кръв, която се превръща в токсичен отпадък влошаващ състоянието на околната тъкан. Петната постепенно подпухват, а кожата над тях става крехка и при най - незначителна травма, разчесване, ухапване от насекомо или напълно спонтанно се явява раничка, която при допълнително инфектиране започва да расте в дълбочина и ширина. В повечето случаи раните са болезнени, постоянно са оросени с лимфа и кръв и леко сърбят по периферията. По - късно се появява миризма на гной, а околната кожа потъмнява, засушава се и склерозира.

       Предпоставките водещи до това състояние са много - артериална хипертония /висока долна граница/; тромбоза /подпушване/ на дълбоките вени и последващо възпаление /тромбофлебит/; повърхностни разширени вени; различни кожни заболявания; наднормено тегло; предизвикан системен венозен застой по непредпазливост при неправилно седене /крак върху крак/; от твърда и неудобна мебел; от носене на тежък багаж; висящи крака; стегнати и прерязващи чорапи, тесни и твърди обувки; синтетични дрехи, козметика съдържаща отрови /бензоли, ацетони, алкохоли/; гореща вода от минерални бани или други несъобразени терапии /лазери, слаби токове, течен азот, масаж/.

       На практика варикозните язви са следствие от развитието на заболявания на кръвоносната система, кръвта и обмяната и допълнителни субективни обстоятелства като трудовия режим и несъобразени въздействия върху кожата на краката. Ето защо освен третирането с мехлема "Унимед - 4". и то при точно спазване начина на мазане, от значение са допълнителните мерки по отношение на храненето, приема на билки и добавки, медикаменти, физическа дейност и дори дрехите.

НАЧИН НА МАЗАНЕ

Прочетете етикета на мехлема. Точното спазване на процедурите гарантира очаквания резултат. Последователността е следната:

  • Раната се промива с кислородна вода (3%) от аптеката, (ръцете да са идеално измити с вода и сапун). Наръсвате раната обилно с кислородна вода, намокряте с кислородна вода стерилна марля и забърсвате внимателно. За да се избегне контакт с микроби, освен идеално измити, ръцете да са с изрязани нокти и без бижута.
  • Върху стерилна марля (може да се подложат две марли), с чисто ножче се реже от мехлема и се маже (върху марлята) така, че при залепването върху раната, периферията на раната също да се покрие с мехлем, т.е. намазаното пространство върху марлята да е по - голямо от самата рана. Още като се купуват марли, трябва да се съобразите с диаметъра на раната и да се купят достатъчно големи.
  • Намазаната марля се лепва върху раната и се закрепва допълнително с малко бинт или парченца лейкопласт отстрани, така че да не се допусне задушаване или стягане и да е осигурена възможност въздуха да навлиза към мястото за да е проветрива зоната. Най -добре да няма дреха, която да пречи на чистия въздух от околната среда. Ако се носи нещо, то да е памучно и свободно. Мястото да не се излага на слънце, вода, влага,горещо или студено. След смяна на марлята поне за 1-2 часа краката да са леко повдигнати с опора на петите.
  • Марлите се сменят през 6 часа за 15 дена, като за този период от 15 дена се правят (освен първия път) и още 5-6 промивки с кислородна вода. Вторите 15 дена марлите се сменят през 8 часа и се промива по - рядко с кислородна вода. Когато раната започне да се затваря и вече не се оросява с лимфа и кръв, а отгоре се появи крехка кожица, трябва да се работи още по - внимателно, без опъване, натиск или удар, за да не се напука или скъса новопоявилата се кожа - тя не е готова за външните въздействия и не се оставя открита на въздух или вода т.е. много да се пази при баня, работа, игра и т.н. В края на първия месец, поради възстановяване на кръвната циркулация, мястото ще сърби и е желателно за около час, при смяна на марлите да е открито - на въздух без да се докосва директно с ръце.
  • До стабилен краен резултат се стига през втория месец. Тогава кожата червенее и мехлема може да се маже директно с чисти ръце по 3 - 4 пъти на ден и мястото да е на въздух, без да се затваря с дрехи, марли или бинт. Накрая си личи само петно по кожата, което тъмнее и с времето ще се избистри и ще се окосми както е било. В случаите,когато раните опасват като пояс подбедрицата с миризма на гной са нужни 3 - 4 кутии мехлем и цял месец смяна през 6 часа и два месеца през 8 часа. Когато е само кръгло петно, за оздравяването са нужни 2 месеца и 1 - 2 кутии от мехлема "Унимед-4".
  • За периода на мазане да се избягва топла (гореща) храна. Храната да не е в големи количества и високо калорична и да се избягва всичко което повишава кръвното налягане. Ако се вземат и допълнителните мерки процеса на оздравяване се ускорява чувствително.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ

1. От първостепенна важност е раната да се пази от микроби. Всяко допълнително инфектиране влошава състоянието и видоизменя характера на болестта. Освен язвата, като структурен проблем на кръвоносната система, се явяват и допълнителни усложнения които спадат към кожните заболявания - едеми, еритеми, екземи. Третирането с "Унимед-4" в тези случаи е напълно подходящо.

       Не бива да се допуска замърсяване, което да превърне язвата в гангренозна рана и да се наложат радикални оперативни мерки. Това е причина, поради която към проблема трябва да се подхожда сериозно и да се прави всичко възможно за стерилност на разкритието (язвата). Необходимо е точно да се спазва начина на третиране с мехлема - работа с чисти ръце и промивка с кислородна вода (3%) от аптеката, чиста околна среда и режим на живот без алкохол и цигари.

2. Качеството на кръвта в организма е от огромно значение. За да е чиста кръвта, е нужно да се поддържа нейното киселинно основно равновесие, чрез храненето. Това се постига като се избягва киселиннообразуваща, а се набляга на основообразуващата (алкална) храна. Така се облекчава дейността на черния дроб, бъбреците, белите дробове, а точно те отговарят за поддържането на рН на кръвта в нормите от 7,2 до 7,4. Не трябва да се приемат животински мазнини, пържени и консервирани храни, оцет, мариновани и пушени продукти, бяло брашно, захар, сол. /виж "Кожни проблеми"/

3. Околната среда - въздух, вода, слънце, хигиената в дома, имат значение за лечебния процес. Лошите навици - цигари, алкохол, кафе, късното лягане за сън - забавят лечението. Храната трябва да е наситена с пресни плодове и зеленчуци, най - добре сурови или варени. Само така ще се набави в организма витамин Р (рутин), от групата на биофланоидите. Това са багрилните вещества в пресните плодове и зеленчуци и само те възстановяват кръвоносните съдове и обновяват клетъчните стени на капилярите. Естествени източници на биофланоиди са: череши, вишни, касис, грозде, арония, дренки, трънки, ягоди, малини, къпини, боровинки, шипки, сини сливи, елда, кайсии, праскови, круши, ябълки, грейпфрут, лимони, портокали, мандарини, ананас, киви, пъпеш, авокадо, папая, чушки и всички зеленолистни зеленчуци. Важни са билките: гинко-билоба, жен-шен, зелен чай, котешки нокът с хрущял от акула на капсули, чесън на капсули, чай от корени на гръмотрън. Микроелементите: желязо, цинк, фолиева киселина. Витамините: А, С, Е, К - само от естествен произход. /виж "Биоактивни субстанции"/

4. Билковата смес в пакетчето е за пречистване на кръвта, приготвя се чрез запарка на билките по следния начин:
       Изсипвате съдържанието на пакетчето в голям съд и заливате с 3 литра гореща вода. Разбърквате и захлупвате за 3 часа. Прецеждате и подслаждате с 5-6 лъжици мед. Съхранява се в хладилник. Пие се по 50-100 гр., 3-4 пъти дневно, преди хранене.

042/25 16 73                                                                        Бойко Бойков
088/56 44 163                                                                www.boikov.hit.bg
 
НАЧАЛО              ПРОДУКТИ               ЗА МЕН                КЛИЕНТИ              КОНТАКТ
Copyright 2008 - Dizain 2007
Начало t Проблеми t Варикозни язви
 
ПРОБЛЕМИ