БИОАКТИВНИ СУБСТАНЦИИ
 
ВЕЩЕСТВАТА ОТ ЕСТЕСТВЕН ПРОИЗХОД, КОИТО ПОДЪРЖАТ ЧОВЕШКАТА КОЖА В НОРМА

       Нормална кожа е тази, която сама произвежда повърхностен защитен слой - хидролипидна мантия с киселинност от 5,5 до 6,5 pH, и то вследствие от нормалните вътрешно - обменни процеси. Върху тази среда гъбички и болестотворни бактерии не могат да се развиват.
  • pH баланса е скала за киселинност и основност /от 0 до 7 за киселинност, от 7 до 14 за алкалност/ на средата. Буквално означава потенциал на водорода в съответната субстанция. Здравата кожа е леко кисела т.е. около 6 pH. Всички продукти за външно третиране на кожата трябва да са балансирани под 6 ниво на pH, за да не рушат естествения pH баланс на кожата. Повечето козметични средства са съобразени с това, но употребяват неорганични изкуствени суровини /киселини/. Първоначалния ефект е добър - избелващо действие, свиват и стягат капилярите и порите, тонизират, чистят мъртвите клетки и освежават до неузнаваемост кожата, дори имат слаботерапевтичен и антицелулитен ефект. При дългосрочна употребя обратния ефект се забелязва и въздействието става вредно т.е. преждевременно дехидратиране - обезводняване поради загуба на естествените способности на обменните процеси в кожата, склеродермия /стареене на кожата/ и некроза на капилярите в кожата. Синтезирани по химичен път в козметиката се употребяват - аскорбинова, оцетна, салицилова, борна, млечна, лимонова киселина, и то в комбинация с бензоли, алкохоли, ацетони и есенции на аромати - фалшификати на естествените етерични масла. След употребата на подобни средства и при въздействие на слънчеви лъчи се явяват токсични петна - фототоксичен и фотоалергичен дерматит. Особено при хора с чувствителна кожа употребата на фалшификати неминуемо води до контактна алергия и развитието на сериозен кожен проблем /виж "КОЖНИ ПРОБЛЕМИ"/. Такива продукти имат ниска трайност, с което са още по опасни. При влагането само на естествени суровини годността би трябвало да е поне една година, а при правилно съхранение и до две и три години т.е. трайността /срока на годност/ е основен показател за качество.
       Водата /H2O/ - питейната вода е основен фактор на нашето здраве, и е определяща за състоянието на кожата. Природно чистата вода е бактериологично безопасна с pH 6,5 до 8,5 т.е. без бактерии, паразити, токсини, хлор, флурит, нитрати, вируси, тежки метали, отлагания, котлен камък. Природно чистата вода е изворната вода т.е. тази която излиза на повърхността на земята напълно естествено, от подпочвени зони, които самата природа е оформила като резервоари. За да се запази нейния минерален състав непроменен изворната вода се бутилира непосредствено при извора, без да са използвани изкуствени съоръжения за нейното отвеждане от дълбочина на друго място.
       Витамините са ниско молекулярни органични съединения от йони на химичните елементи, биосинтезирани в клетките на растенията, а от там и в органите месото, костите и хрущялите на животните - риби, птици, бозайници. Още по - точно, това са активно свързани следи от микроелементи в ензимите - белтъчната маса на растения и животни, чрез които протичат всички биологични процеси в живите организми. Човешкият организъм ги набавя, чрез приема на прясна храна и сокове при спазване на следните условия:

  • Храната да не е подлагана на температура по високо от 54 градуса С, а в отделни случаи и над 40 градуса С - когато се разтваря пчелен мед и други пчелни продукти във вода или чай.
  • Храната да е съхранявана, без да замръзва. Най - благоприятен е диапазона от 0 до 12 градуса С, до 2-3 дни. След това молекулните вериги на аминокиселините се разпадат и витамините се окисляват.
  • Храната да не е осолявана, маринована, пържена, варена, пушена, печена, мачкана и др.
  • Храната да не е химично обгазявана и инжектирана за трайност или оцветявана за външност т.е. без консерванти, подсладители и оцветители /ако са употребявани се маркират със знак "Е" и съответната цифра/
  • Суровините от които са приготвени хранителните продукти да не са генномодифицирани:

       - Геннотехнически променена соя и други култури, отглеждани в почви химически обогатени с азотни съединения - изкуствени минерални соли т.нар. нитрати.
       - Животни в лоши условия, подсилвани със синтетични хормони и витамини за растеж т.нар. стероиди.
       - При производството /растежа/ на плодовете и зеленчуците, да не са ползвани препарати за растителна защита от плевели, паразити, вредители и болести по растенията - хербициди, пестициди, фунгициди и др.

       Храната трябва да е "жива" т.е. да е запазила своята вибрационна биоенергийна структура /здрави клетъчни стени/, и витални вещества - витамини, минерали, микроелементи, ензими, ненаситени мастни киселини, фибрин, есенции и естествени растителни оцветители /биофлавоноиди/.
       Чрез приема на сурова храна по естествен път се набавят биокатализаторите необходими за процесите в човешкия организъм. В устната кухина, чрез рецепторите - дори преди това само по аромата, чрез обонянието - организма преценя нуждите си и ги подрежда приоритетно. Този тип набавяне на витамини е благоприятен за напълно здрав организъм, без дефицити и болестни проблеми. Когато се налага възстановяване е наложителен приема на концентрирани, естествени извлеци на витамини и хранителни добавки в правилно съотношение с достатъчно количество вода.

       Витамините са водноразтворими - задържащи се в човешкия организъм от няколко часа до един ден. И мастноразтворими - натрупващи се във вътрешните органи, съхранявани и синтезирани с месеци и години.

       Витамин "А" /ретинол, ретинал, и ретиноева киселина/. Мастноразтворим. Съдържа се в храните от животински произход - черен дроб на риби, рибено масло, яйчен жълтък, краве масло, кашкавал, каймак. Има основна роля при синтеза на белтъка при обмяната на веществата в целия организъм, и в частност на процеса на епитализация на кожната тъкан т.нар. керато - калогенеза. Високо усвояемост в комбинация с микроелемента цинк "Zn".
       Основен провитамин /предшественик/ е бета-каротинът. Водноразтворим, оранжево - жълт пигмент при плодове, зеленчуци, водорасли и др. Натрупва се в кожата, при метаболизация организма се снабдява /синтезира/ необходимия витамин "А". Важно условия за усвояването е наличието на достатъчно жлъчен сок в тънките черва т.е. здрав черен дроб и жлъчка. Мощен антиоксидант, имуностимулатор и профилактик на сърдечно - съдови проблеми, кокоша слепота, инфекции, рани, петна по кожата, рак. При приемът на бета-каротин и алфа-каротин, чрез плодовете и зеленчуците предозирани с витамин "А" е невъзможно, но в единични, редки случаи кожата се претоварва и добива жълто - оранжев цвят. Най - много провитамини на витамин "А" се съдържат в: киселец, тиква, тиквички, облепихово масло, кайсии, папая, праскови, диня, домати, спанак, зеле, синьо-зелени и кафяви водорасли. Високо усвояемост в комбинация с есенциалните мастни киселини - еднократно и многократно ненаситени т.нар. /? 3, 6, 9/. Това са растителните масла - ленено, соево, слънчогледово, зехтин и рибите - скумрия, сьомга, херинга, дъгова пъстърва, треска.
       Дневните нужди от витамин "А" се покриват с шест праскови или 300 гр. пресен сок от моркови, стрък магданоз и 2 лъжици чист студено пресован зехтин.

Следва продължение…
НАЧАЛО              ПРОДУКТИ               ЗА МЕН                КЛИЕНТИ              КОНТАКТ
Copyright 2008 - Dizain 2007
Начало t Биоактивни субстанции
 
ПРОБЛЕМИ